Állami iskolafenntartás

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Szakképzési Hídprogram

Gyakorlati képzés 2018.

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2018.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Az érettségi vizsgák tisztasága érdekében video és hangfelvétel a szóbeli vizsgákon

Szülők az érettségi vizsgabizottságokban!

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754 vagy 1-787-7852)Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. évi kormányrendelet 17. § (1) bekezdése szerint az igazgató a vizsgáztató tanárok megbízásának megküldésével egyidejűleg felkéri az iskolai szülői szervezetet, az iskola diákönkormányzatát, hogy képviselője útján kísérje figyelemmel az érettségi vizsga előkészítését, megszervezését, lebonyolítását. Ha az iskolában nemzeti, etnikai kisebbségi oktatás folyik, az igazgató a felkérést megküldi az illetékes kisebbségi önkormányzatnak is.

A társadalmi kontroll a felkérés első napjától az eredményhirdetést követő negyedik munkanap végéig, ha a vizsgabizottság döntése ellen jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, a jogerős döntésnek megfelelő intézkedés megtételét követő munkanap végéig működik az érettségi vizsga tisztasága és emberségessége érdekében.

A felkérés elmulasztása jogszabálysértés!

A szülői és tanulói jelenlét az iskolai vizsgabizottságokban garancia lehet az érettség vizsgák tisztaságára, a korrupció és a protekció feltárására, megakadályozására, mivel az érettségi vizsgán nagy értéke lehet egy indokolatlan jeles osztályzatnak. Egy rosszabb érettségi osztályzat pedig tönkre teheti a legjobb tanuló továbbtanulási esélyeit is.

Az iskolai szülői szervezet joga és kötelessége őrködni az érettségi vizsga tisztasága felett, és fellépni szabálytalanságokkal szemben, amelyet akár a tanulók, akár a pedagógusok követnek el, de a tapasztalatain szerin a szülők nem akarnak, nem mernek részt venni a vizsgabizottságok működésének ellenőrzésében.

A vizsgabizottság munkájában hivatalosan közreműködő szülői képviselők megelégszenek azzal, hogy képviselőik kávéval, frissítőkkel és finom ételekkel kínálják az érettségi vizsgabizottság tagjait az osztálypénzből. (Szendvics-anyukák.)

Videokamera vagy hangfelvétel és az érettségi vizsgákon

Az évek óta hatályos jogszabályi rendelkezés ellenére az iskolai szülői közösségek nem élnek ezzel a fontos jogosítványukkal, nem akarnak közreműködni az érettségi vizsgabizottság munkájában (vagy nem tudnakróla, ezért az javasoljuk, a szóbeli érettségi vizsgák helyszíneinek „bekamerázását” vagy hangfelvétel készítését.

A tanulóknak is feltűnt, hogy osztálytársaik közül néhányan sokkal jobb jegyet kaptak, mint amit megérdemeltek volna feleletükért, vagy írásbeli dolgozatukért.

Az is előfordul, hogy a kérdező tanár úgy „szúr ki” renitens tanítványaival, hogy olyan kiegészítő kérdéseket tesz fel, amiről tudja, hogy a tanuló nem tud válaszolni (nem is tanultak róla). Az ilyen vizsga eredménye a rossz osztályozat vagy a buktatás.

A korrupció, a protekció és a szándékos szívatás  gyanújának elkerülése érdekében indokolt lenne a térfigyelő kamerák beszerelése a kizárólag a szóbeli érettségi vizsgák helyszínein.

Természetesen  szigorú potokoll szerint.

1. A videofelvételeket (vagy hangfelvételeket) csak a szülők és a tanulók által benyújtott jogorvoslati kérelmek bizonyítására lehet felhasználni, a szülők és a tanulók kifejezett kérésére.

2. Az iskola nem használhatja a felvételeket megfigyelésre, a tanulói szabálytalanságok bizonyítására.

A szülők is szeretnék tudni (látni, hallani), miért osztályozták alul gyermeküket az érettségi vizsgán egész évi teljesítményükhöz képest. Reméljük, hogy nem bosszúból.

Video kamera a tanulmányok alatti vizsgák helyszínein

1. Az év végi buktatások által megtizedelt tanulók szüleinek panasza alapján az augusztusi javító vizsgákon is célszerű lenne a videokamera (hangfelvétel) használata. Egy igazságtalan buktatás miatt évfolyamismétlésre utasítás a tanuló egész életére kiható iskolai döntés.

2. A középfokú felvételi eljárás (KIFIR) keretében folyó központi írásbeli vizsgákon és az iskolák szóbeli felvételi vizsgáin is el kellene a videokamera, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön az iskolákra, hogy a jelentkezőket kikérdezik családjuk anyagi helyzetéről, szüleik iskolai végzettségéről, munkahelyi beosztásáról. Vagy arról, hogy hányadik helyen választották a vizsgáztató iskolát. (Ha nem az első helyen választották az adott iskolát, akkor hátrább sorolják őket a felvételi rangsorban.)

Érettségi vizsga bizonyítványok árusítása az interneten

Az egyik internetes újság szerint: „140 ezernél kezdődik egy sima papír, néhány százezer forintért pedig még a nyilvántartásba és naplókba is beírnak, sőt a tablóra is ráraknak egy azóta megszűnt középiskolában - ezt ígérik azok az érettségihamisítók, akik interneten, gyakorlatilag teljesen nyilvánosan hirdetik magukat. Az Oktatási Hivatal szerint viszont az ő rendszerükbe lehetetlen utólag beírni valakit. Mindenesetre a statisztikákból az látszik, hogy valamiféle hamisítóbiznisz mindenképp él és virul.

Arra nem gondol az OH, hogy a középiskolák élőben végeznek ilyen tevékenységet, mint régen a diákigazolványok érvényesítő matricáinál?

Ehhez képest az érettségi tételek kiszivárogtatása csak csínytevés.

A cikk itt található:

https://vs.hu/kozelet/osszes/igy-szerezhetunk-nehany-ora-alatt-hamis-erettsegit-0329#!s0

Az érettségi vizsgabizottság munkájában közreműködő szülők felkészítéséről és jogosítványairól itt található bővebb információ!

 
Szülői Szervezet az iskolában, óvodában

SZÜLŐPOLITIKA

Szülői jogok, SZÜLŐI STÁTUSZ

Tanulói jogok, tanulói státus

Iskolai, óvodai erőszak (agresszió)

Házirend 2019.

Óvoda 2018-2019-2020.

KÖZÉPFOKÚ FELVÉTELI ELJÁRÁS (KIFIR)

Beiratkozás az általános iskola első évfolyamra 2019.

Tájékoztatási kötelezettség Adatvédelem

Iskolai szünetek (VAKÁCIÓ)

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET TEMATIKÁJA

UTAZÁS iskolába, óvodába 2019.

Tanulói biztosítások

Ingyenesség a köznevelésben (OSZTÁLYPÉNZ, TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS)

Kiskorú tanulók FELÜGYELETE

Iskolai hiányzások (IGAZOLATLAN ÓRA)

ÁLTALÁNOS ISKOLA

TANKÖTELEZETTSÉG 2018-2019.

Értékelés, minősítés (osztályzás), FÜGGETLEN VIZSGA

Gyermekvédelem (napközbeni ellátás)

GYERMEKÉTKEZTETÉS az iskolában, óvodában

Különórák (árnyékoktatás)

Mindennapos testnevelés 2018.

TANKÖNYV 2019.

Érettségi vizsga 2017.

JOGORVOSLAT a KÖZNEVELÉSBEN

Fegyelmi intézkedések az iskolában, kollégiuban 2020.

TÁMOGATÁSOK az iskolában, óvodában 2018.

Iskolaigazgató választás 2019.


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum