Archívum

Home / Tanulás / A hatékony tanulás 12 kulcsa
A hatékony tanulás 12 kulcsa

A hatékony tanulás 12 kulcsa

Nincs mindenkire érvényes megközelítés a hatékony tanulás megtanulásakor. A tanulási módszereket minden hallgatóra kell szabni. Mindenkinek más képességei vannak, ezért fontos meghatározni, hogy mi működik számodra és mi nem.

Egyes diákok számára a tanulás és a motiváltság megőrzése könnyen megoldható – másoknak talán egy kicsit keményebben kell dolgozniuk.

Mi a leghatékonyabb módja a tanulásnak?

A tanulás legjobb módjának megtalálása egy folyamat. Ezt nem lehet a dolgozat előtti estére hagyni. Folyamatosan fejleszteni kell tanulmányi készségeidet, hogy jobban megértsd mi működik (és mi nem).

A jobb tanulás elsajátítása segít elkerülni a pánikot és a frusztrációt a következő nagy próbatétel előtt. Hiszen nagyobb valószínűséggel teljesítesz jól és kevésbé leszel stresszes a teszt előtt ha volt időd megfelelően átnézni és gyakorolni az anyagot!

A hatékony tanulási szokások elsajátítása nemcsak a tanulást könnyíti meg, hanem a középiskolában és a középiskola után is jobb jegyeket szerezhetsz.

Fedezd fel a hatékony tanulás 12 titkát, amely segít a következő teszten.
Mindig írd fel a házit. Ha azonnal felírod a házi feladatokat, projekteket, teszteket és feladatokat, akkor biztosan nem feledkeznek meg róluk.

Figyelj az órán

Fontos, hogy koncentráljunk, és kerüljük a zavaró tényezőket amikor a tanár beszél. Gyakorold az aktív hallgatást úgy, hogy az elhangzottakra koncentrálsz, és saját szavaiddal jegyzetelsz. Ez segít abban, hogy halld (és megértsd) amit az órán tanítanak.

Kerüld a zavaró tényezőket

A zavaró tényezők mindenhol jelen vannak – a mobiltelefonoktól a közösségi médián át a barátokig. Légy tisztában azzal, hogy mi vonja el a figyelmét az órán, és tudd, hogyan kerüld el ezeket a zavaró tényezőket. Ne ülj a barátaiddal ha tudod, hogy elvonják a figyelmedet. A mobiltelefon kikapcsolása abban is segít, hogy odafigyelj a tanárra.

Győződj meg arról, hogy a jegyzetek teljesek

Ha világos és teljes jegyzeteket írsz az órán, az segít feldolgozni a tanult információkat. Ezek a jegyzetek tanulmányi jegyzetekké is válnak, amelyeket a teszt előtt át lehet tekinteni. Beszélj barátaiddal vagy a tanárral ha lemaradtál egy óráról, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a jegyzeteid teljesek.

Tegyél fel kérdéseket, ha nem érted

Emeld fel a kezed és kérdezz, ha valamit nem értesz. Ha nem érzed jól magad, hogy mindenki előtt kérdezz, írj magadnak egy emlékeztetőt, hogy óra után beszélj a tanárral.

Készíts tanulmányi ütemtervet/tervet

Tanulmányi ütemterv készítésekor nézze meg a tervezőjét, és gondolja át, mit kell elérnie. Gondold át, milyen típusú kérdések szerepelnek majd a teszten, és milyen témákat fognak lefedni, hogy tudd, mire kell összpontosítanod. Állíts be konkrét célokat minden egyes tanulmányi üléshez, például, hogy hány témát fogsz lefedni a foglalkozás végére.

Tekintsd át az órai jegyzeteket minden este

Iskola után tekintsd át és bővítsd ki az óra jegyzeteit. A jegyzetek áttekintése segít áthelyezni a rövid távú memóriából tanult anyagokat a hosszú távú memóriába, ami segít a következő nagy teszt során.

Beszélj a tanárokkal

A tanárok azért vannak, hogy segítsenek a legjobbat nyújtani. Beszélj tanárával, és kérj felvilágosítást vagy további segítséget ha szükséged van rá a teszt előtt. A segítségkérés kezdeményezése sokat segít a tanároknál!

Jelölj ki egy tanulási helyet

A legjobb tanulási hely az, amely csendes, jól megvilágított és alacsony forgalmú területen található. Győződj meg arról, hogy van egy tiszta munkaterületed a tanuláshoz és az íráshoz. Mindenkinek más az igénye, ezért fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő helyet.

Tanulás rövid sorozatokban

Minden 30 perc tanulás után tart egy rövid, 10-15 perces szünetet a feltöltődéshez. A rövid tanulási ülések hatékonyabbak, és segítenek a legtöbbet kihozni tanulási idődből.

Tanulmányi jegyzetek egyszerűsítése

Tedd kevésbé nyomasztóvá a tanulást az óra jegyzeteinek sűrítésével. Húzd alá vagy emeld ki a kulcsszavakat. Hozz létre vizuális segédleteket, például diagramokat, történethálókat, gondolattérképeket vagy körvonalakat az információk rendszerezéséhez és egyszerűsítéséhez, valamint segíti a jobb emlékezést.

Tanulj csoportban

Az osztálytársakkal való együttműködés ösztönzi az interaktív környezetet, amely fenntartja az elkötelezettséget. Ez lehetőséget ad arra, hogy próbára tedd tudásodat másokkal, kérdezzétek meg egymást a tartalomról, és segítsetek növelni egymás önbizalmát.

Okosan tanulj, ne keményen

A hatékony tanulás ismerete olyan készség, amely egy életen át hasznodra válik. A hatékony tanulási készségek fejlesztése sok időt és türelmet igényel. Ha betartod ezeket a tippeket, már úton leszel afelé, hogy felfedezd, melyik tanulási típus a legmegfelelőbb számodra – így a következő dolgozat siker lesz!

  •  
    Next Post

    A hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapítása

    A hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapítása